Apelul lui Lucian Blaga la poetii postmoderni, avangardisti, ai generatiei ’80, douamiisti, s.am.d.

“Avem impresia, de altfel răbduriu controlată, că aceşti poeţi au pierdut sentimentul natural al misterului real, singura substanţă care aspiră la revelare prin metafore, şi care merită si cere acest efort. Ravagiile carenţei sunt îngrijorătoare. Aceşti poeţi sunt de obicei spirite raţionaliste din cale afară, citadini dezabuzaţi, care pierzînd contactul neprefăcut cu misterul cosmic, îşi fabrică penibil de metodic un surogat. Precipitatul din retortă e botezat pe urmă „poezia ermetică”. Metoda reţine atenţia în primul rînd ca un grav impas. Prin tabuizarea obiectului metafora e de fapt destituită din funcţiile ei normale, cari sunt fie aceea de a plasticiza, fie aceea de a revela, dar nu aceea de a ţine loc de obiect dat. Un obiect dat însemnează prin aspectul său „dat” deja o revelaţie. Metafora e chemată să sporească volumul revelaţiei, adică să încerce o dezvelire a laturei de la sine ascunsă a obiectului dat. A întuneca ulterior, şi încă voit, ceea ce e dat, însemnează de fapt a lua în răspăr pornirile şi drumul cel mai natural cu putinţă al spiritului uman. A substitui obiectelor date nişte metafore abuzive nu e o faptă ce ar putea fi concepută drept moment serios şi rodnic în drumul spiritului. Iată o operaţie, care nu contează pentru spirit, deşi slujbaşii ei susţin sus si tare, că o săvîrşesc tocmai în numele spiritului. Operaţia nu duce decît la metafore fără mesaj. Acest uz metaforic are cel mult aspectele unui „joc”, ale unui joc cu reguli date şi cu trucuri, pe care şi le însuşeşte oricine de grabă prin autodresaj, dar nimic dintr-o necesitate organică.”

(Lucian Blaga, Trilogia cunoasterii, Geneza metaforei – p. 287)

image

This entry was posted in Articole. Bookmark the permalink.

4 Responses to Apelul lui Lucian Blaga la poetii postmoderni, avangardisti, ai generatiei ’80, douamiisti, s.am.d.

 1. AleX says:

  Arunci cu gloante oarbe (vorbe pentru intelesul “tzaranului “- si off topic scriu cu tz tocmai pentru ca “ma-ta are cratima” si nu sunt un analfabet), catre oameni care iti critica modul de a te exprima si vrei sa fi un “geniu neinteles”, un post-modernist model.

  Colegule, prietene, camarade, tovarase cum vrei tu, incearca sa fi mai nuantat mai pe intelesul omului de rand.

  Si intrebare… Cine esti tu sa ajungi sa faci o alegorie pe un citat al regretatului Blaga!?
  Considera, ca sunt un fel de “prieten” virtual ce iti vrea binele .

  Sa auzim de bine…

  • Răzvan says:

   Dragă ”prietene virtual”,

   Întâi de toate, chiar tu însuți ai spus că ”avem gloanțe pentru fiecare”, deci, prin deducție, tu făcând – la o adică și până acum – parte dintre acești ”fiecare” îți ai pe undeva ”gloanțele” tale. Dacă, din greșeală (căci cum altfel?), ele s-au pierdut prin buzunarul meu și au trecut pe nesimțite în pistolu-mi, nu e vina mea. Ești o prea-frumoasă victimă! Gloanțele mele se pare că nu-s oarbe. Simt că te-au cam ”nimerit”. Nu-ți face griji în privința analfabetismului! Da, știu că ”mama n-are cratimă, dar mă-ta are cratimă!”, însă ochește și tu, cu gloanțe sau cu ce vrei, ”i”-urile, bată-le vina! ”Să fii”, după cum vezi, se scrie cu 2 de ”i”. Nu vreau să fiu un ”geniu neînțeles”, și nu știu dacă ai ”înțeles” că eu folosesc postmodernismul pe ”post” de trotuar pe care scuip. Prin urmare, chiar sunt ”neînțeles”…

   În al doilea de toate, sunt modest și recunosc prolixitatea pedantă și neizbutită a unor articole pe care le-am scris. Că tot ne scremem cu ”neînțelesul” ăsta, eu nu am înțeles de ce nu ai publicat comentariul în subsolul unei postări strict ale mele. Te-ai luat de beciul lui Blaga!

   Te sfătuiesc să cauți ce-i și cu ”alegoria” asta și ce înseamnă ea…

   Dincolo de toate, mă încălzește într-un fel că vii pe aici pe unde nimeni nu prea stă. Și, pentru că tu chiar îți bați capul, am să scriu și ceva ”nuanțat”. Deși nuanțarea presupune sporirea complexității, am prins ce îmi ceri. Tu să nu prinzi toate ”gloanțele” astea ale mele! Sunt neserioase, un simplu exercițiu pe care nu m-am putut abține să-l desfășor. ”Invitațiile” tale sunt apetisante!

   Să citim de bine!

 2. AleX says:

  Ba te rog, scrie si tu pe intelesu tzaranului. Multumesc mult ! Daca nu, avem gloante pentru fiecare !

  • Razvan says:

   Păi bine, măi, omule (sau “tzarane”?), chiar aici ai găsit să scrii ce-ai avut de scris? Chiar la un citat din Blaga? Eu ce să fac? Să-l rescriu tocmai pe acest admirator al ţăranului? Despre ce vorbim?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *